Lasi ja muovi pakkausmateriaalina ympäristön näkökulmasta

LASI

Lasia on käytetty pakkausmateriaalia vuosisatojen ajan, sillä muita vaihtoehtoja ei ole ollut saatavilla. Nykyään lasin käyttö johtuu lähinnä markkinointisyistä – se tuntuu ylelliseltä.

Onko lasi ympäristöystävällistä? Ei oikeastaan. Vain 20% lasipulloista kierrätetään (joissain maissa 0%), joten valtava määrä lasijätettä kasautuu kaatopaikoille. Lasintuotanto vaatii paljon energiaa valmistusprosessissa vaadittavan 1400-2000° C lämpötilan vuoksi.

Tumma lasi soveltuu parhaiten suojaamaan pakkauksen sisältöä valolta (esim. kalaöljy, Balance Oil, jne.), mutta tumman lasin valmistusprosessissa tarvitaan ympäristöä kuormittavia raskasmetalleja. Kirkkaat lasipullot puolestaan vaativat ylimääräisen pahvipakkauksen suojaamaan tuotetta valolta – eli ylimääräistä jätettä.

Lasipullot ovat painavia, mikä johtaa korkeampaan energiankulutukseen kuljetuksessa kevyempiin tuotteisiin verrattuna.

Lasitehtaita pidetään nykypäivänä ympäristöriskeinä raskasmetallien ja muiden haitallisten aineiden käytön vuoksi.


MUOVI

Muovi on tänä päivänä yleisin elintarvikkeiden pakkausmateriaali juuri ympäristösyistä. Löydät elintarvikekaupoista enemmän muovia kuin lasia.

Onko muovi ympäristöystävällistä? Kyllä – vaikkakaan ei täydellisesti. PET-muovi on muovityypeistä ympäristöystävällisintä: se on kierrätettävä materiaali, jota voidaan käyttää uusien muovituotteiden lisäksi myös vaatetekstiilien valmistamisessa (fleece).

PET-muovin kierrätys toimii monissa maissa erinomaisesti, mutta toisissa ei vielä kovin hyvin. Kierrättämätön PET-muovi poltetaan kotitalousjätteen seassa, jolloin se vapauttaa ainoastaan hiilidioksidia, vettä ja energiaa – energiaa, jota voidaan käyttää sähköntuotantoon tai lämmitykseen.

Myös PET-pullojen valmistaminen vaatii energiaa, mutta kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin lasinvalmistus. PET-muovi on kevyttä, joten sen kuljetuksessa kuluu verrattain vähän polttoainetta.

Zinzinon PET-pullot valmistavalla Lysillä on GMP-sertifikaatti, koska he valmistavat lääketieteellistä laatua olevia Omega3-tuotteita lääkeyhtiöille. Pullot on valmistettu tuoreraaka-aineista (ei kierrätettyä materiaalia) ja ne on sertifioitu soveltumaan elintarvikekäyttöön, eikä niistä siirry mitään kemikaaleja tuotteeseen pitkänkään ajan kuluttua. Pullomme ovat sekä PVC- että BPA-vapaita. Lisäksi, PET-pullomme ovat ilmatiiviitä, mikä suojaa öljyä hapelta ja pitää täten sisällön laadun täydellisenä useiden vuosien ajan.
Zinzino Customer Service
Viestin kommentointi on suljettu.